Haos i krv

Svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću se stradanja Sarajlija na Markalama u februaru 1994. godine, te kazao da je nakon pada granate vladala haotična situacija

Radovan Karadžić na suđenju

Mirza Sabljica, svjedok Optužbe i nekadašnji balističar Centra službe bezbjednosti Sarajevo, u unakrsnom i dodatnom ispitivanju govorio je o balističkim istragama incidenta na Markalama od 5. februara 1994. godine. Svjedok je rekao da su istražitelji po dolasku na pijacu zatekli “haotičnu situaciju i puno krvi”.

“To je bio opšti masakr. Poginule su utovarivali na kamione, dijelovi tkiva su bili na svakom koraku, puno krvi… Tokom istrage smo pronašli stabilizator od granate koji je bio zabijen u asfalt”, objasnio je Sabljica, dodavši da je granata mogla samo da eksplodira na tom mjestu i da nikakvo “štemanje” asfalta tokom istrage nije postojalo.

Sabljica je svjedočio 11., 12., i 13. oktobra na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995. godine. Karadžiću se na teret stavlja i učešće u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva u tom periodu.

Tužilaštvo u Haagu ga smatra odgovornim za granatiranje sarajevske pijace Markale 5. februara 1994. i 28. augusta 1995. godine, kada je poginulo više desetina civila, a preko stotinu ih je ranjeno.

Tokom dodatnog ispitivanja svjedok je govorio o istragama koje su vršili tokom 1996. godine na Grbavici, gdje su u četiri nebodera u nekadašnjoj Lenjinovoj ulici, kao i u zgradi “Metalke” pronašli utvrđena snajperska gnijezda.

“Prema ovom izvještaju, snajperisti VRS-a imali su pod kontrolom ulicu Zmaja od Bosne, kojom prolazi i tramvajska pruga. Ta ulica je, baš zbog izloženosti snajperima iz ova četiri nebodera, tokom rata prozvana “alejom snajpera”, objasnio je svjedok.

Unakrsnim i dodatnim ispitivanjem završeno je saslušanje ovog svjedoka, te je suđenje, zbog Karadžićevog lošeg zdravstvenog stanja, ranije završeno.

Nastavak suđenja je zakazan za četvrtak, 15. oktobar 2010. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *