Jednakost spolova i nenasilna komunikacija

Edukacija o jednakosti spolova i nenasilnoj komunikacijiUdruženje “Žene ženama” je u oktobru i novembru 2009. godine realizovalo projekat edukacije mladih o nenasilnoj komunikaciji i suzbijanju nasilja na osnovu spola/roda, pod nazivom “Gender senzibilizacija za gender perspektivu u BiH”.

U okviru ovog projekta koji je Općina Centar sufinansirala sa 5.000 KM, održane su radionice u osnovnim školama: “Isak Samokovlija”, “Alija Nametak”, “Hasan Kaimija” i “Vladislav Skarić”.

Cilj projekta je senzibiliziranje mladih za perspektivu gender jednakosti kao koncepta po kojem su sva ljudska bića slobodna da razvijaju vlastite sposobnosti bez ograničenja uspostavljenih strogim ulogama vezanim za spol.

Volonteri Udruženja su organizirali ukupno 12 radionica (po tri u svakoj školi), koje su predstavljale svojevrsnu promociju vrijednosti nenasilja, tolerancije, solidarnosti i ravnopravnosti spolova. U projektu je učestvovalo 190 učenika kojima su se pridružili i nastavnici, kao i pedesetak roditelja.

Tokom radionica su razgovarali, vježbali i razmjenjivali iskustva. Bila je to prilika za osnovce da steknu prva znanja neophodna za razumijevanje pojmova prava, roda i spola, te nauče uočavati različite oblike nasilja. Odrasli učesnici projekta su se suočili sa vlastitim stereotipima vezanim za patrijarhalne uloge muškarca i žene, te nedostatkom senzibiliziranosti za razgovor sa djecom o seksualnosti, problemu nasilja i drugim temama vezanim za odnose između spolova. Uočeno je da je neophodno raditi na savladavanju vještine aktivnog slušanja, razvijanju osjećaja empatije, te promoviranju važnosti rodne jednakosti.

Obrađene su teme:
“Pojam rod, spol, gender i rodne uloge”
“Seksualnost”
“Komunikacija”
“I nenasilje se može naučiti”
“Nepravda koju sam učinio”
“Komunikacijske vještine kao alternativa konfliktu”.

Završna prezentacija upriličena je u OŠ “Alija Nametak”. Učesnici radionica će usvojena znanja moći prenijeti dalje osobama iz svog okruženja, te među vršnjacima djelovati kao svojevrsni edukatori.

Udruženje “Žene ženama” već cijelu deceniju kontinuirano realizira projekte kojima se nastoji doprinijeti unapređenju odnosa među spolovima, stvaranju svijesti o vrijednosti nenasilja, te važnosti reproduktivnog zdravlja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *