Kamerni teatar 55: Sumnja

Posljednjih godina jedna od najizvođenijih drama u svijetu

Sumnja, Kamerni teatar 55 Sarajevo
Sumnja, Kamerni teatar 55 Sarajevo
Predstava “Sumnja”, nastala je prema tekstu američkog pisca Johna Patricka Shanleya, svoju premijeru na sceni sarajevskog Kamernog teatra 55 je doživjela 28. februara 2012. godine.

Radnja je smještena u katoličkoj školi njujorškog Bronxa, 1964. godine. Direktorica škole, sestra jednog učenika, posumnja da svećenik ima neprimjeren odnos s jednim učenikom.

‘Sumnja’ pokušava dotaći samu suštinu ljudske percepcije istine, a samim tim i sumnju u istu. Poput aktera ove predstave sestre James, sestre Aloysius, gospođe Muller, oca Flynna i vi i ja imamo individualne kriterije vrednovanja istine.‘, riječi su dramaturginje predstave Aide Pilav.

Sumnja, Kamerni Teatar 55 Sarajevo
Sumnja
Kamerni Teatar 55 Sarajevo
Tekst se na određeni način bavi lažnim optužbama, ali i zloupotrebom pozicije u crkvenoj ili bilo kojoj drugoj vjerskoj hijerarhiji. S druge strane, bavi se i sumnjom da se i mi zapravo bojimo.

‘Važno mi je da se tekst može rezonirati i u bh. društvu, iz pozicije zloupotrebe moći na bilo kojem hijerarhijskom nivou vlasti, bilo vjerskom, političkom ili nekom drugom’, kaže rediteljica Selma Spahić.

Predstavom se želi formirati misaoni i iskustveni kontekst u kojem će svako od nas imati priliku da preispita vlastite kriterije vrednovanja istine, i zapitati se da li su naši pojedinačni i najintimniji sistemi vrednovanja zapravo zasnovani na ‘istini’ koja nije ništa drugo do više puta ponovljena laž, ili još uvijek možemo razlučiti za sebe i sa jasnom argumentacijom šta to percipiramo kao ispravno, a šta je osnovni uzrok osjećanja kafkijanske alijenacije od kojeg manje ili više pati svako od nas.

John Patrick Shanley za tekst “Sumnja” dobio je dvije najprestižnije svjetske nagrade za dramu 2005. godine – Pulitzerovu nagradu i nagradu Tony, koja je pozorišni pandan filmskom Oscaru.

Režija: Selma Spahić
Scenografija: Mirna Ler
Kostimografija: Sanja Džeba
Dramaturgija: Aida Pilav

Uloge:
Tatjana Šojić,
Armin Brajlo,
Maja Izetbegović,
Jelena Kordić.

Termin:
24. januar 2014 @ 20:00h
Mjesto: Kamerni teatar 55 Sarajevo

Rezervacije na:
telefon: +387 33 550 475 / 550 476
email: info@kamerniteatar55.ba


Blagajna radi svaki dan osim nedjelje od 10:00h do 12:00h i od 16:00h do 20:00h

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *