Maloljetnička delinkvencija uzrok ili posljedica?

Miralem ZupčevićNova predstava “Bog pokoljaâ”, u Kamernom teatru 55 u Sarajevu bit će izvedena večeras u 20 sati a u okviru festivala Sarajevska zima.

Redatelj predstave Miralem Zupčević je komad, koji kroz sukob dvije porodice govori o maloljetničkoj delinkvenciji, režirao prema tekstu francuske spisateljice Yasmine Reze. Praizvedba ovog teksta bila je prije godinu dana u Parizu. Tekst drame je na naš jezik preveo glumac Mirza Halilović, koji u predstavi i glumi uz Gordanu Boban, Tatjanu Šojić i Mirsada Tuku. Scenografiju za predstavu je uradila Vanja Popović, a kostime Dženita Huseinović.

“Ova predstava je već postala hit u regionu”, rekao je direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić, a mi želimo biti u trendu.

U ovom višeslojnom, briljantno ispisanom tekstu ružnog naslova, što je puno bolje nego da je obratno, priča se o značajnim stvarima savremenog života – nedostatku komunikacije među ljudima, o robovanju jeftinim materijalnim vrijednostima.

Topčić je izdvojivši, kao ključnu, repliku koju izgovara Gordana Boban u komadu: „Sasvim malo nam je potrebno da bismo bili zadovoljni”, kazivao i o izvanrednom glumačkom kvartetu glumaca i reditelju, “bardu bosanskohercegovačkog glumišta”:

“Miralem Zubčević je svojim tačnim indikacijama, svojim demonstriranjem kako bi nešto trebalo odigrati uradio mnogo više nego što je obećao na prvoj čitaćoj probi, kada je svoju poziciju definirao kao glumac kojem je ovo rediteljski debi. Smatram da smo dobili još jednu hit-predstavu za koju će se tražiti karta više, a s obzirom na to da je tehnički nezahtjevna, idealna je za gostovanja.”

Sam Miralem Zubčević je rekao:

“Kada sam pročitao tekst, pomislio sam da ne traži posebnu rediteljsku eksplikaciju. Zaintrigiralo me i smatrao sam da je rediteljski posao ovog komada sličan onome koji inače radim na Akademiji scenskih umjetnosti, a to je rad sa glumcima. Trebalo je samo pratiti razvojne linije likova i svih ostalih glumačkih elemenata.”

Tatjana Šojić igra lik Veronike, majke jednog od dječaka, smatra da su sva četiri lika vrhunski napisana.

“Zaista je bio izazov otkrivati sve slojeve teksta koje on sadrži. Svi igramo majke i očeve, dva bračna para, a mislim da će tokom izvedbe komada publici biti savršeno jasna bit ovog komada, a to je da li je u današnjem društvu maloljetnička delinkvencija uzrok ili posljedica disfunkcionalnih odnosa unutar porodice, rekla je glumica Šojić naglasivši da je njen lik netolerantna, isključiva žena koja je duboko uvjerena u svoje stavove, te da je duboko nezadovoljna svima oko sebe, bez ikakve potrebe, jer posljednje što bi joj palo na pamet je da zaviri u sebe i tu potraži uzroke nezadovoljstva.”

Gordana Boban je naglasila da su predstavu pripremali dugo i da je bilo prilično naporno jer su stalno pokušavali istraživati, te da će to nastaviti i igranjem ove predstave.

Glumac Mirsad Tuka koji igra lik odvjetnika koji od velike prezaposlenosti zapravo i nema vremena ni za što drugo, pa ni za vlastitu porodicu, potvrdio je da je proces rada imao velike oscilacije, tako da su katkad lako, a katkad mučno radili.

“Svidjelo mi se što smo otvoreno razgovarali i ušli u srž komada”, kazao je Tuka.

Predstava, koja je urađena u koprodukciji sa Sarajevskom zimom, reprizno će biti izvedena 27, odnosno 28. februara.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *