Markale nije moguće namjestiti

Svakave masakre sam vidio, ali odbijam da potvrdim da je tako nešto moguće namjestiti. To je nemoguće i ne želim to ni da komentarišem

Nakon maksakra na Markalama
5. februara 1994. godine

Svjedok Optužbe Almir Begić, sin Ćamila Begića, koji je 5. februara 1994. godine poginuo od gelera granate na pijaci Markale u Sarajevu, ispričao je pred Sudom u Haagu kako je izgledao dan kada je posljednji put oca vidio živog.

“Za granatiranje pijace sam taj dan čuo, ali nisam pretpostavio da je i otac bio tamo. U popodnevnim satima komšija me je obavijestio da mi je otac na Markalama teško ranjen i da su ga prepoznali po njegovoj nožnoj protezi”, kazao je Begić.

Prema Begićevom svjedočenju, građani Sarajeva su često tokom rata dolazili na pijacu, jer je to bilo, kako je kazao, jedino mjesto u gradu gdje su mogli da kupe ili zamijene namirnice potrebne za život.

Begić je iskaz dao na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995. godine.

Karadžiću se na teret stavlja i učešće u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva u tom periodu, a Tužilaštvo u Haagu ga smatra odgovornim za granatiranje sarajevske pijace Markale 5. februara 1994. i 28. augusta 1995. godine, kada je poginulo više desetina civila, a preko stotinu ranjeno.

Begić je ispričao da je iste noći oca identifikovao u gradskoj mrtvačnici, kada je vidio da mu nedostaje proteza.

“Proteza koja se vidi na snimcima granatiranja Markala pripadala je mom ocu. Na tom mjestu nađeni su još i dijelovi njegove odjeće, pa se pretpostavlja da je tačno tu i poginuo. Moram da kažem da sam uvrijeđen pričom optuženog, koji sve vrijeme tvrdi da je proteza donesena namjerno na pijacu i da predstavlja dokaz da je granatiranje Markala namješteno, jer to nije istina”, rekao je svjedok.

Martin Bell

Na ovom ročištu završeno je i ispitivanje svjedoka Martina Bella, koji je kao novinar BBC-a izvještavao iz ratnog Sarajeva. Tokom unakrsnog ispitivanja Karadžić je od svjedoka tražio mišljenje o “namještanju” masakra na Markalama, govoreći da su oba incidenta “inscenirana” podmetanjem starih leševa i “namještanjem stravičnih scena”.

“Gospodine Karadžiću, vi i ja se znamo dugo godina i vi dobro znate da sam decenijama izvještavao s ratnih područja. Svakave masakre sam vidio, ali odbijam da potvrdim da je tako nešto moguće namjestiti. To je nemoguće i ne želim to ni da komentarišem”, kazao je Bell.

Unakrsno ispitivanje svjedoka Begića biće nastavljeno na sljedećem ročištu, 16. decembra 2010.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *