Marko Brecelj opet priveden

performans Marka Brecelja u Sarajevu, kada je također privedenLegendarni slovenački kantautor Marko Brecelj, voditelj kultnog koparskog kluba “MKSC”, proveo je noć u koparskoj policijskoj stanici nakon što je neuspješno pokušavao odbraniti klub od policijske racije tokom koncerta Ede Maajke.

Najnoviji Breceljev sukob sa zakonom se desio poslije svađe pa i tuče dva gosta. Kako se svađa desila ispred kluba, Brecelj je policajcima pokušao zabraniti ulaz u klub.

“Kao odgovoran za društvno-kulturnu priredbu, nisam želio u dvoranu pustiti policajce, koji su tragali za mladićem koji je, isprovociran ispred kluba, udario provokatora”, objasnio je Brecelj, dodavši, “Svim svojim moćima Marko Breceljmoram spriječiti eventualnu provalu netrpeljivosti naelektriziranog hip-hop općinstva prema policajcima.”

Policajci su, međutim, izvukli gumene palice, brzo savladavši tvrdoglavog Marka, unatoč njegovoj pozamašnosti. U policijskom kombiju, sa lisicama na rukama, Brecelj je zatim odvežen u policijsku stanicu, gdje je iza rešetaka proveo noć.

Marko Brecelj je ujutro, prije doručka, dobio prijavu zbog “sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti”, a zatim je istražni sudija pedesetosmogodišnjem Brecelju naredio pregled urina i krvi, “bez prava na žalbu”.

Marko BreceljRođenom Sarajliji, koji je odmah po rođenju preselio u Maribor, a već godinama živi u Kopru, nekadašnjem frontmenu “Buldožera”, jedne od najprogresivnijih rock grupa na području bivše zajedničke države i šire, je ovo tek jedan u nizu sukoba sa državnim represivnim aparatom.

Po vlastitoj vokaciji anarhista i uvjereni antiautoritarac, Marko Brecelj je do sada izveo bezbroj akcija, ukazujući na totalitarnost i dehumanizaciju u Sloveniji i ostalim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Marko Brecelj opet priveden”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *