Međunarodni javni poziv za idejno rješenje Hastahane

Međunarodni javni poziv za dostavljanje idejnog rješenja javnog prostora “Hastahana” traje do 6. aprila 2022. godine.

Hastahana

Hastahana

Na međunarodni javni poziv o izgledu parka “Hastahana” do sada je pristiglo preko stotinu dvadeset prijava iz cijeloga svijeta. Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa sarajevskom Općinom Centar, koja je u budžetu za 2022. godinu planirala sredstva u iznosu od 500.000 KM za ovu namjenu, podsjećaju da su i dalje aktuelne prijave za arhitekte, urbaniste, pejzažne arhitekte, te studente arhitekture i dizajna.

Prijedloge je moguće dostaviti putem ove web-stranice.

Učesnici se pozivaju da osmisle inovativna rješenja inspirisana prirodom i vođena idejama stanovnika Sarajeva koja će doprinijeti urbanoj regeneraciji “Hastahane” – lokacije u srcu Sarajeva gdje se preklapaju značajni historijski periodi.

Konkursu su prethodile javne konsultacije o budućim sadržajima i funkcijama ovog prostora, kroz koji je zaprimljeno gotovo 400 odgovora i ideja građana, koji su sada uključeni u smjernice javnog poziva. Međunarodni petočlani žiri sastavljen od relevantnih renomiranih profesionalaca razmatrat će dostavljene prijedloge idejnih rješenja i nagraditi tri najbolja u skladu s uslovima ovog javnog poziva.

Tri najbolja rješenja će biti stavljena na javno glasanje za izbor najboljeg rješenja po mišljenju javnosti. Općina Centar će podržati izradu prijedloga koji dobije najviše glasova građana i u saradnji sa pobjednikom javnog glasanja radit će na glavnom projektu uređenja javnog prostora „Hastahana“ u toku 2022. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *