Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. januar, dan je podsjećanja na stravična patnje i stradanja jevrejskog naroda tokom Drugog svjetskog rata.

Arbeit Macht Frei
Arbeit Macht Frei
Osnovni cilj obilježavanja ovog datuma jeste da nedužne žrtve nikada ne budu zaboravljene.

Upravo zbog činjenice da se u svijetu još uvijek vode ratovi u kojima stradaju nevini civili, ukazuje se na potrebu ulaganja dodatnih napora svih progresivnih snaga u svijetu radi uspostavljanja mira i slobode kao najvažnijih civilizacijskih vrijednosti i naslijeđa koje trebamo ostaviti budućim generacijama.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na zasjedanju 1. novembra 2005. godine usvojila Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Za datum obilježavanja je odabran 27. januar, dan kada je Crvena armija oslobodila Aušvic u Poljskoj, najveći nacistički koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu, gdje je ubijeno više od milion i po od ukupno šest miliona stradalih Jevreja.

Okrutnost holokausta nije mimoišla ni građane Bosne i Hercegovine. Prema procjenama, samo u Sarajevu je tokom Drugog svjetskog rata stradalo više od 9500 Jevreja, od ukupno 15.000 koliko ih je u to vrijeme živjelo u Bosni i Hercegovini.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *