Miljenko Cvitković (1914 – 1943)

Miljenko Cvitković Španac bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni je heroj Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Miljenko Cvitković

Miljenko Cvitković

Rođen je u Sarajevu, 18. marta 1914. godine. Gimnaziju je završio u Sarajevu, gdje pristupa naprednom Omladinskom pokretu.

Svoju revolucionarnu djelatnost nastavlja i na studijama, koje pohađa na Beogradskom univerzitetu.

Član je Komunističke partije Jugoslavije od 1937. godine, kada odlazi u Španiju i bori se u bataljonu “Dimitrov” u sastavu Internacionalnih brigada. Tada postaje poznat kao Španac.

U aprilu 1940. godine bježi iz logora u Francuskoj i vraća se u Jugoslaviju gde se odmah uključuje u rad sarajevske organizacije KPJ.

U ljeto 1941. godine Miljenko Cvitković učestvuje u organizovanju ustanka u Bosanskoj krajini i vrši dužnost zamjenika Štaba Narodno oslobodilačkog pokreta – odred za Bosansku krajinu.

U oktobru 1941. godine upućen je na politički rad u istočnu Bosnu, gdje se ističe kao komandant čete u Šestoj istočnobosanskoj brigadi, te komandant bataljona u Prvoj majevičkoj narodnooslobodilački udarnoj brigadi. Bio je i politički komesar bataljona Zeničkog odreda NOP-a.

Miljenko Cvitković gine 1. juna 1943. godine na brdu Vučevo kod Foče, prilikom proboja neprijateljskog obruča na Sutjesci. Proglašen je narodnim herojem 22. jula 1949. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *