Spomenici revolucije u BiH u okviru Modula Memorije

U okviru programa Modul Memorije bit će prikazana još tri filma i otvorene dvije izložbe.

Spomenici revolucije i narodnooslobodilačke borbe u BiH
Spomenici revolucije i narodnooslobodilačke borbe u BiH
Performans “Slučajni prolaznici pod opsadom»”, koji se trebao održati u srijedu 2. maja 2012. godine, uslijed tehničkih razloga je otkazan, a prolongira se i projekcija filma “Tahrir Place” reditelja Stefana Savone, koji će na dan kad se film trebao prikazati na Modulu Memorije biti u Rimu kako bi preuzeo italijansku kinematografsku nagradu “Donatello”.

Spomenici revolucije u BiH

Kulturološki program Internacionalnog teatarskog festivala MESS Modul Memorije nastavlja se 3. maja 2012. godine izložbom “Spomenici revolucije u BiH” čiji su autori Branimir Prijak i Nedim Zlatar.

Izložba će biti postavljena će biti u Historijskom muzeju BiH. Govori o odnosu ovih naroda prema velikom i skorom dijelu historije i načina na koji spomenik kao pojava funkcioniše u određenom teritoriju.

Odrastanje troje mladih

U petak 4. maja i subotu 5. maja 2012. godine, u Art kinu Kriterion bit će prikazani filmovi “Mirni dani u Sarajevu” Francoisa Lunela, snimljen u opkoljenom Sarajevu, te premijera filma “Uspomene 677” Mirka Pinccelija, nastao u produkciji Centra za postkonfliktna istraživanja.

Film obrađuje temu postkonfliktnog drustva u kome odrastaju troje mladih ljudi iz različitih etničkih grupa u Bosni i Hercegovini, (Kemal, Tatjana i Luka) i koji su imali indirektno iskustvo rata. Pored toga film se bavi i sudbinom tri bivsa logorasa iz tri razicite etnicke grupe, koji su imali direktno iskustvo rata.

Strašni na platnu

Filmski program završit će se u nedjelju 6. maja 2012. godine u SARTR-u, projekcijom filma “No name”, autorice Julie Biro o poznatom sarajevskom fotografu Milomiru Kovačeviću Strašnom.

Izložba predmeta djece poginule u opkoljenom Sarajevu 1992-1996

Modul Memorije završit će se 8. maja 2012. Izložbom predmeta djece poginule u opkoljenom Sarajevu 1992-1996 autorice Arme Branković-Tanović u saradnji sa Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1996.

Želja organizatora je da kroz predmete (crteže, dnevnike, odjeću, igračke) održe sjećanje na naše nastradale mališane, te odaju počast ovim nedužnim žrtvama agresije na Sarajevo i BiH.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *