Muzika na žici u Sarajevu – šesti put

Od 12. do 15. oktobra 2016. godine, u Domu oružanih snaga će, već šestu godinu, sarajevska publika imaće priliku uživati u izvanrednim koncertima glasovitih svjetskih umjetnika i umjetnica, ali i mladih gudačkih talenata iz nekoliko evropskih zemalja.

Muzika na žici 2016
Muzika na žici 2016

Festivalska inicijatorica i umjetnička direktorica Violeta Smailović Huart u želji da Sarajevo u kojem je odrasla približi ostatku svijeta, ne tražeći izgovore i djelujući onda i kada za to ima najmanje preduslova, u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu dovodila je neke od najznačajnijih umjetnika današnjice. Od pjevača milanske La Skale pa nadalje.
I kako naziv udruženja ‘Musica ad hominem’, pod čijim okriljem se MUZIKA NA ŽICI realizuje sugeriše – muzika dolazi čovjeku, Smailović Huart uz pomoć vanredno kreativnog tima učiniće i ove godine da barem nakratko vrhunska muzika, koju u nedostatku boljeg termina još uvijek zovemo ‘klasična’, dopre do najširih slojeva publike.

Violeta Smailovic-Huart
Violeta Smailovic-Huart

Programska koncepcija ovogodišnjeg festivala je inspirisana željom da kroz festivalske koncerte pratimo transformaciju muzičkih ideja, kulture, znanja, pa i talenta s generacije na generaciju. Kako su stablu, zaštitnom znaku ovogodišnjeg Festivala MUZIKA NA ŽICI, potrebne minimalne količine zraka, sunca i vode, tako je još suptilnijem umjetničkom talentu neophodna određena doza podrške, izvrsna edukacija, te naravno vjerna publika. Nadamo se da će i ove godine MUZIKA NA ŽICI postati dio vašeg života tokom festivalskih dana.

Konstantin Bogino
Konstantin Bogino

Konstantin Bogino (klavir), Kanae Endo (klavir), Nora Romanoff-Schwarzberg (viola), Manfred Stilz (violončelo), Miomira Vitas (sopran), te Violeta Smailovic-Huart, violinistica i umjetnička direktorica festivala, samo su neki od vrhunskih umjetnika sa kojima će se publika imati priliku sresti u okviru festivalskih koncertnih i edukativnih sadržaja.
Važno je napomenuti i da će renomirana internacionalna institucija ‘European String Teachers Association’ uskoro uspostaviti svoj odjel u Sarajevu i to zahvaljujući predstavljanju festivala MUZIKA NA ŽICI na evropskom kongresu u Ljubljani.

Dora Schwarzberg
Dora Schwarzberg

Počasna gošća ovogodišnjeg festivala je Dora Schwarzberg, jedna od najvećih živih violinskih pedagoga u svijetu, koja će otvoriti djelatnost ESTA-e u Sarajevu.

Avdo Smailović
Avdo Smailović

Kao i prethodnih godina, posebnu ulogu u realizaciji festivala, imaće neki od članova poznate sarajevske muzičke porodice Smailović (djeca i unuci bh. kompozitora Avde Smailovića), koji se na samom festivalu pojavljuju u ulogama interpretatora, ali i pedagoga (djelatnosti ESTA-e u Sloveniji ce predstaviti Vildana Smailovic-Repse).

MUZIKA NA ŽICI 2016

Program festivala MUZIKA NA ŽICI realizovaće se tokom nekoliko oktobarskih dana u Domu oružanih snaga BiH, dok će dio programa, poput matineje za najmlađe biti u Narodnom pozorištu Sarajevo, a festivalska završnica u Ateljeu Figure. Ulaz je slobodan, a svi koncertni programi počinju od 19:30 sati.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *