Nazire se povratak Hotela Zagreb

Hotel Zagreb u Sarajevu je historijska građevina koja posjeduje veliku ambijentalnu i dokumentarnu vrijednost u okviru gradske ambijentalne cjeline Titove ulice i Marijin Dvora.

Hotel Zagreb (Sarajevo, 2007)

Objekat je građen tokom prve faze austrougarskog perioda kao historicističko ostvarenje. Doživio je radikalnu transformaciju u periodu između dva svjetska rata, kada su od strane pobornika moderne u Sarajevu uklonjeni historicistički dekorativni elementi, a objekat usklađen sa aktuelnim estetskim stremljenjima.

Iako se iz današnje perspektive takve aktivnosti vezane za graditeljsko naslijeđe čine neprihvatljivim, pojedini objekti na kojima su izvršene te vrste transformacija danas imaju veliku historijsku i dokumentarnu vrijednost o modernističkom detradicionaliziranju historicističkih građevina, te kao takvi svjedoče o historijskoj slojevitosti i predstavljaju neraskidivi dio urbane historije centralnog dijela Sarajeva.

Zgrada u kojoj je Hotel Zagreb, prvobitno je bila namijenjena za Željezničku zadrugu, a u njoj je radila i Željeznička škola, a kasnije je, nakon adaptacije, zgrada pretvorena u ugostiteljski objekat. Tokom opsade Sarajeva Hotel Zagreb je pogođen granatama, zapaljen i potpunosti uništen.

Nekadašnji sjaj nacionalnog spomenika BiH – Hotela Zagreb ponovo se nazire nakon što je urađena nova fasada i postavljeni prozori, dok će donji dio objekta biti završen do kraja naredne sedmice.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj 11. marta 2011. godine proglasila je Hotel Zagreb nacionalnim spomenikom BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *