Ne budi papučar, osvoji tablet

Budite aktivni učesnik/ca Narandžastog dana: Napravi fotografiju rušenja stereotipa i osvoji tablet!

stereoTIP koji pegla nije dosadan

Muškarac sa peglom u ruci, onaj koji kuha, uspješno rukuje mašinom za pranje veša, ili se brine o djeci?! Slike koje zamišljate su netipične i rijetko vidljive u našem okruženju. Ipak, sigurni smo da postoje porodice u kojima muškarci i žene ne dijele poslove na muške i ženske, već ih obavljaju zajedno – kako žele i dogovore se. Ko je tu papučar/ka?

Stereotipi i predrasude nesrazmjerno više negativno pogađaju žene i djevojke i manifestuju nejednake odnose moći između osoba samo po osnovu spola što dovodi do dominacije i diskriminacije muškaraca nad ženama, kao i do sprječavanja napredovanja žena. Jedna od najugroženijih grupa društva u razvoju su djevojke kojima se dodatno ugrožavaju zdravstveno i ekonomsko prava, a tim društvo ostaje trajno u gubitku zbog visokog potencijala kojim djevojke mogu doprinijeti društvenom razvoju.

stereoTIP koji kuha je dobar chef

Bolest bh. društva je rodno zasnovano nasilje nad ženama i djevojkama. USAID misija u BiH podržava sprječavanje i smanjenje nasilja nad ženama i djevojkama. Nagradna kampanja “Ne budi papučar/ka i tablet osvoji!” samo je jedna od aktivnosti u sklopu Narandžastog dana. Riječ je o globalnoj kampanji prevencije nasilja nad ženama i djevojkama koja se svakog 25. u mjesecu obilježava širom svijeta. Pokretači kampanje su Omladinska mreža UNiTE i Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon.

Ovog 25. marta i ti imaš priliku biti dio kampanje. Neka tvoj stav o nasilju bude jasan svima. Stanite uz one koji trpe nasilje i pomozite im da udarci, ucjene i prisile ne budu dio našeg okruženja. Budite fotografi/kinje, pomozite pri rušenju stereotipa. Pošaljite svoju autorsku fotografiju kojom to pokazujete i osvojite tablet!

Za stereoTIPom koji usisava se prašina diže

Svoje radove šaljite mejlom na rejan-igor.roic@kultbih.org, a dva autora ili autorice fotografija koje dobiju najviše glasova stručne komisije USAID-a i Instituta na poklon će dobiti tablet! Tehničke karakteristike fotografije nisu bitne, već samo poruka koju želite poslati. Zato mobitel ili fotoaparat u ruke!

Rok za dostavljanje fotografija je ponedjeljak, 24. marta do 12 sati, a pobjednicima/ama će tablet biti uručen tokom obilježavanja Narandžastog dana, 25. marta. ispred BBI Centra.

Budite solidarni i mijenjajte svoje rodne stereotipe koji štete našem društvu ka društvu veće vrijednosti – ravnopravnom društvu! Narandžasti dan podržava Misija USAID u BiH kroz program Jačanje institucionalnih kapaciteta USAID-ovih partnera u BiH. Podršku realizaciji Narandžastog dana ispred BBI Centra pružit će i Ećo Company, kompanija koja učestvuje u USAID FIRMA projektu.

Implementator USAID-ovog programa jačanja kapaciteta je Institut za razvoj mladih KULT koji provodi i aktivnost Narandžastog dana. U ovaj program uključene su bile i sljedeće organizacije: U.G. Nešto Više, Fondacija Mozaik, COI Step by Step, Udruženje izbornih zvaničnika BiH, Fondacija CURE, CRMA, INFOHOUSE, O.O. Odisej Bratunac, CPCD, SUMERO, Demokratski omladinski pokret, Partner Tuzla, Omladinsko udruženje REaktiv Zenica, Prijatelji Srebrenice, Historijski muzej Sarajevo, NVO Altruist svjetlost, Udruženje porodica i osoba s poteškoćama u razvoju Dajte nam šansu, Sarajevski otvoreni centar, Prava za sve, Centar za održivi razvoj, Helsinški odbor u RS-u, YiHR BiH, Udruženje dobitnika zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, Udruženje Glas Istočno Sarajevo, Centar za održivi razvoj Brčko i Institut za razvoj mladih KULT.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *