Niko u Sarajevu nije pitao za naciju

Sarajlije su imale samo jednu naciju, doktore Karadžiću, vi ćete se toga dobro sjetiti – Sarajlija. U Sarajevu nikad niko nije postavljao pitanje nacije.

Vitomir Žepinić: Sarajlije su imale samo jednu naciju

Optuženi za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, Radovan Karadžić je pozvao Vitomira Žepinića, koji je uoči agresije na BiH bio na funkciji zamjenika ministra unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, da svjedoči u njegovu odbranu. Međutim, nakon onog što je njegov svjedok juče i danas (13. i 14. februara 2013.), u haškoj sudnici izjavio, Karadžić se vjerovatno pokajao.

Mnogi Žepinićevi odgovori, umjesto u funkciji Karadžićeve odbrane ispali su optužbe, pa je tako Žepinić izjavio kako mu je žao što nije pohapsio optuženog i ostale lidere nacionalnih stranaka ‘i tako možda spriječio rat’.

Žepinić se suprotstavljao svakoj podjeli policije na srpsku, bošnjačku i hrvatsku, zbog čega je bio izložen napadima i prijetnjama vrha Srpske demokratske stranke i samog Radovana Karadžića. Po njegovim riječima, već od jeseni 1991. godine, SDS i Karadžić su nastojali da nasiljem i ratom Srbe odvoje od drugih naroda u Bosni i Hercegovini.

radovan karadžić

Optuženi Karadžić, kao zastupnik sopstvene odbrane, nastojao je da dokaže da nikad nije podsticao ni pozivao na nacionalnu mržnju i tražio je da svjedok potvrdi da su mu prijatelji u predratnom Sarajevu bili iz svih nacija. I Bošnjaci i Hrvati, a ne samo Srbi.

‘Pa doktore Karadžiću, vi niste ni mogli imati samo jednonacionalno društvo. To je bilo jednostavno nemoguće u sredini kao što je Bosna i Hercegovina, a pogotovo Sarajevo. Sarajlije su imale samo jednu naciju, doktore Karadžiću, vi ćete se toga dobro sjetiti – Sarajlija. U Sarajevu nikad niko nije postavljao pitanje nacije.’, napomenuo je Žepinić.

Na Karadžićevo pitanje ‘u kojem trenutku je u Bosni i Hercegovini sve postalo drugačije’, Vitomir Žepinić je odgovorio: ‘To je bila skupštinska sjednica 10. i 11. oktobra 1991. godine, kad ste vi izjavili da će Bosna nestati za dva dana i da će 400.000 ljudi u Sarajevu poginuti i tako dalje, na šta je gospodin Izetbegović odgovorio da će žrtvovati mir za suverenitet Bosne i Hercegovine. Onda ste vi i srpski poslanici 15. oktobra 1991. godine demonstrativno napustili skupštinu. Taj dan je bio presudan dan za sudbinu Bosne i Hercegovine.’

Do samog izbijanja rata u Bosni i Hercegovini Vitomir Žepinić se protivio svim podjelama na nacionalnoj osnovi. Zbog toga je, umjesto u vladi Republike Srpske, završio u zatvoru u Kuli. Psihijatar po profesiji, danas živi u Velikoj Britaniji, gdje se u posvetio proučavanju i terapiji posttraumatskog stresa.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *