Niko u Sarajevu nije pitao za naciju

Sarajlije su imale samo jednu naciju, doktore Karadžiću, vi ćete se toga dobro sjetiti – Sarajlija. U Sarajevu nikad niko nije postavljao pitanje nacije.

Vitomir Žepinić
Vitomir Žepinić: Sarajlije su imale samo jednu naciju

Optuženi za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, Radovan Karadžić je pozvao Vitomira Žepinića, koji je uoči agresije na BiH bio na funkciji zamjenika ministra unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, da svjedoči u njegovu odbranu. Međutim, nakon onog što je njegov svjedok juče i danas (13. i 14. februara 2013.), u haškoj sudnici izjavio, Karadžić se vjerovatno pokajao.

Mnogi Žepinićevi odgovori, umjesto u funkciji Karadžićeve odbrane ispali su optužbe, pa je tako Žepinić izjavio kako mu je žao što nije pohapsio optuženog i ostale lidere nacionalnih stranaka ‘i tako možda spriječio rat’.

Žepinić se suprotstavljao svakoj podjeli policije na srpsku, bošnjačku i hrvatsku, zbog čega je bio izložen napadima i prijetnjama vrha Srpske demokratske stranke i samog Radovana Karadžića. Po njegovim riječima, već od jeseni 1991. godine, SDS i Karadžić su nastojali da nasiljem i ratom Srbe odvoje od drugih naroda u Bosni i Hercegovini.


Sarajevo Crazy‘Sve što se nakon oktobra 1991. dešavalo u Bosni i Hercegovini bilo je protivzakonito. Vi ste, gospodine Karažiću, formirali protivzakonitu skupštinu srpskog naroda, formirali ste neku republiku koju niko nije priznavao, jer je to bilo neregularno. Prema tome, sve što ste vi radili bilo je protivzakonito.’, pojasnio je svjedok.

Optuženi Karadžić, kao zastupnik sopstvene odbrane, nastojao je da dokaže da nikad nije podsticao ni pozivao na nacionalnu mržnju i tražio je da svjedok potvrdi da su mu prijatelji u predratnom Sarajevu bili iz svih nacija. I Bošnjaci i Hrvati, a ne samo Srbi.

‘Pa doktore Karadžiću, vi niste ni mogli imati samo jednonacionalno društvo. To je bilo jednostavno nemoguće u sredini kao što je Bosna i Hercegovina, a pogotovo Sarajevo. Sarajlije su imale samo jednu naciju, doktore Karadžiću, vi ćete se toga dobro sjetiti – Sarajlija. U Sarajevu nikad niko nije postavljao pitanje nacije.’, napomenuo je Žepinić.

Radovan Karadžić
Karadžić Radovan

Na Karadžićevo pitanje ‘u kojem trenutku je u Bosni i Hercegovini sve postalo drugačije’, Vitomir Žepinić je odgovorio: ‘To je bila skupštinska sjednica 10. i 11. oktobra 1991. godine, kad ste vi izjavili da će Bosna nestati za dva dana i da će 400.000 ljudi u Sarajevu poginuti i tako dalje, na šta je gospodin Izetbegović odgovorio da će žrtvovati mir za suverenitet Bosne i Hercegovine. Onda ste vi i srpski poslanici 15. oktobra 1991. godine demonstrativno napustili skupštinu. Taj dan je bio presudan dan za sudbinu Bosne i Hercegovine.’

Do samog izbijanja rata u Bosni i Hercegovini Vitomir Žepinić se protivio svim podjelama na nacionalnoj osnovi. Zbog toga je, umjesto u vladi Republike Srpske, završio u zatvoru u Kuli. Psihijatar po profesiji, danas živi u Velikoj Britaniji, gdje se u posvetio proučavanju i terapiji posttraumatskog stresa.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *