Odgođen početak suđenja Radovanu Karadžiću

masovni RadovanSuđenje Radovanu Karadžiću odgođeno za 27. oktobar jer se optuženi nije pojavio u sudnici.

Iako su prethodno iz Tribunala najavili da ne postoje indicije da će se postupak odložiti ako se Karadžić ne pojavi u sudnici, to se ipak desilo.

U svojoj uvodnoj riječi Tužilaštvo je zahtijevalo da optuženi bude u sudnici, te da mu Vijeće nametne branioca. Sudije su odlučile da pozovu Karadžića da se pojavi u sudnici u utorak, 27. oktobra, poslijepodne.

Radovan Karadžić je prošle sedmice obavijestio Sudsko vijeće Tribunala u Haagu da se ne namjerava pojaviti u sudnici na početku suđenja, navodeći kao razlog to što nije spreman za proces, te je suočen s “forsiranjem i žurbomâ”.

“Ekselencije, moje stupanje u proces pod ovakvim očiglednim okolnostima bio bi moj jedini zločin, zbog kojeg bih zaslužio prezir svih žrtava rata i prokletstvo pokoljenjaâ”, naveo je Karadžić u dopisu Sudu.

Za sada nije jasno kako proces može dalje ići ako Karadžić nastavi odbijati da dođe u sudnicu.

Nekoliko varijanti je moguće – od toga da se suđenje odvija bez njega, da mu se nametne branilac koji će ga zastupati u procesu, ili da se odgodi početak suđenja dok on ne pristane doći.

Peter Robinson, Karadžićev pravni savjetnik, najavio je da će optuženi bojkotirati suđenje sve dok ne bude spreman za početak.

Tužilaštvo u Haagu tereti Karadžića za genocid počinjen u Srebrenici, te u 10 drugih bosanskohercegovačkih općina, kao i za zločine počinjene u 27 općina i kampanju “snajperisanja i granatiranja Sarajevaâ”.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant oružanih snaga RS-a, uhapšen je u Beogradu 21. jula 2008. godine, nakon više od decenije skrivanja.

Prije početka suđenja optuženi je tražio da mu Sud odobri dodatnih 10 mjeseci za pripremu odbrane, ali je Žalbeno vijeće odbilo ovaj zahtjev ocijenivši njegove razloge “neuvjerljivimâ”.

Od svog osnivanja prije 16 godina, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) podigao je protiv 161 osobe optužnice za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Postupci protiv 120 osoba su okončani.

Trenutno su u toku postupci protiv 41 optuženog.

birn

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *