Kategorije
Susreti i zbivanja

Omladina novog doba u Zvonu

U ponedjeljak, 3. augusta 2015. godine, od 21 sat će u sarajevskoj Kafe-galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10), biti otvorena izložba fotografija Mladena Pikulića, pod nazivom OMLADINA NOVOG DOBA.

Rad Mladena Pikulića
Rad Mladena Pikulića

Sarajevski fotograf Mladen Pikulić već dvadeset godina radi kao profesionalni fotograf u Roterdamu, aktuelni je dobitnik druge najznačajnije godišnje holandske fotografske nagrade Zilveren Camera u konkurenciji od nekoliko hiljada radova.

Mladen Pikulić
Mladen Pikulić

Prije tri godine u galeriji Zvono imao je izuzetno uspješnu izložbu pod nazivom ‘Selam from Holland’, koja je nastala nakon godinu i po istraživanja i bilježenja fenomena prelaska Holanđana na islam.

Rad Mladena Pikulića
Rad Mladena Pikulića

Na predstojećoj izložbi u Zvonu Mladen Pikulić će posjetiteljima predstaviti omladinu novog doba, mlade Holanđane i Holanđanke čiji lični stil korespondira sa dominantnim trendovima a bitno se razlikuje od roditeljskog stava kako bi djeca trebala izgledati.
‘Fotografije su nastale na poziv Ire i Mensura Lutvice da ilustrujem njihovu knjigu Pomoć, moje dijete hoće pircing i tattoo. Kao vlasnici pircing i tattoo studija u strogom centru Amsterdama, oni su uočili da sve veći broj mladih ljudi sasvim uobičajenim smatraju pircing i tattoo dijelom svog look-a. Kao što je pircing i tattoo u prošlom vijeku smatran ikonografijom undergrounda, danas je to sasvim normalna ikonografija mladog urbanog svijeta. Svi zidovi na spratu poslovne zgrade smještene simbolično na Rembrantpleinu u Amsterdamu su ukrašeni grafitima za potrebe ovog fotoshoota. Zbog fotografisanja zidovi sa grafitima su se čak svake sedmice mijenjali da bi se prilagodili grafički i likovno samoj ideji urbane omladine u 21 vijeku. Želja za različitošću mladih ljudi, ne samo uz pomoć garderobe već i malih detalja poput pircinga i tattoo-a, omogućava im da naglase svoju različitost u modernom svijetu’, kaže Mladen Pikulić o fotografijama koje će biti izložene u Zvonu.

Mladen Pikulić je dovostruki dobitnik nagrade ULUPUBiH-a, nekadašnji je fotoreporter Oslobođenja, Autor je nekoliko fotografskih knjiga a njegove fotografije su izlagane u muzejima i fotogalerijama u New Yorku, Berlinu, Den Haagu, Amsterdamu…

Izložba se može pogledati od 3. do 12. augusta 2015. godine u Zvonu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *