Plenum građana i građanki Sarajeva: Usvojeni svi zahtjevi

Građani i građanke okupljeni na večerašnjem Plenumu vas sve pozivaju da u subotu, 15. februara 2014. godine od 12 sati izađemo na ulicu i podržimo ove zahtjeve.

Sat vremena prije početka Plenuma građana i građanki Sarajeva (Sarajevo, 14. februar 2014, foto:  Nermin Čengić)
Sat vremena prije početka Plenuma građana i građanki Sarajeva
(Sarajevo, 14. februar 2014, foto: Nermin Čengić)

Večeras se u sarajevskom Domu mladih Skenderija održava Plenum građana i građanki Sarajeva. Prisutno je gotovo hiljadu građana koji još uvijek pristižu. Nakon prvog neuspjelog pokušaja održavanja Plenuma u srijedu, od građana je prikupljeno više od stotinu zahtjeva koji su sublimirani u slijedeće:

[jwplayer mediaid=”27108”]

video: Nermin Čengić

Usvojeni svi zahtjevi

Plenum je okončan usvajanjem zahtjeva Skupštini Kantona Sarajevo.

Zahtjevi su:

1. USPOSTAVLJANJE EKSPERTSKE VLADE: Hitno uspostavljanje vlade eksperata Kantona Sarajevo bez političke pripadnosti, uz konsultacije sa Plenumom građana i građanki.

2. REVIZIJA PLATA I BENEFICIJA NOSIOCA JAVNIH FUNKCIJA U KANTONU SARAJEVO I NJIHOVO USKLAĐIVANJE SA TRENUTNOM EKONOMSKOM SITUACIJOM:

– Trenutno ukidanje ‘bijelog hljeba’ odnosno isplata plata i prinadnedležnosti premijeru i ministrima nakon prestanka vršenja dužnosti;

– Ukidanje dodatnih plaćanja zastupnicima u Kantonu Sarajevo po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, koja su sastavni dio Skupštine Kantona Sarajevo;

– Uvođenje zabrane svim zastupnicima i nosiocima javnih funkcija u Kantonu Sarajevo za učešće u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća i institucija od javnog značaja u Kantonu Sarajevo;

– Svođenje najviše plate obnašatelja javnih funkcija na nivo dvije prosječne plate u Kantonu Sarajevu;

– Reduciranje voznog parka javnih institucija Kantona Sarajevo za 50 posto i svih troškova vezanih za korištenje službenih vozila i službena putovanja.

3. REVIZIJA PRIVATIZACIJE:

Naložiti Agenciji za privatizaciju Kantona Sarajevo da hitno izvrši reviziju procesa privatizacije u javnim preduzećima u Kantonu Sarajevo, uključujući ‘Feroelektro’, ‘Holiday Inn’, ‘Sarabon’, ‘Zora’, ‘Ključ’ i svih drugih preduzeća u kojima je izvršena sumnjiva privatizacija, uključujući i preduzeća od federalnog značaja (‘Vranica’, ‘Hidrogradnja’, ‘GP Put’, ‘Unis Pretis’ i druga).

4. USPOSTAVLJANJE NEZAVISNE KOMISIJE EKSPERATA ZA UTVRĐIVANJE ČINJENICA O ‘DEŠAVANJIMA 7. FEBRUARA 2014. GODINE’, ČIJI ĆE MANDAT UKLJUČIVATI POPIS I PROCJENU ŠTETE, KAO I UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI POLICIJSKIH SLUŽBENIKA ZA PREKOMJERNU UPOTREBU SILE I ZLOSTAVLJANJE PRIVEDENIH.

Građani i građanke okupljeni na večerašnjem Plenumu vas sve pozivaju da u subotu, 15. februara 2014. godine od 12 sati izađemo na ulicu i podržimo ove zahtjeve.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

2 Odgovori na “Plenum građana i građanki Sarajeva: Usvojeni svi zahtjevi”

  1. Samo je glupo (u onom negativno – građanski) iz Sarajeva govoriti, i tražiti (!) smjenu Vlade FBiH. Ko smo mi da odlučujemo ovdje o drugim općinama, gradovima, i kantonima, pa to bi izazvalo haos, a nema veze sa uzrocima protesta, i promjenom socio-ekonomskog stanja. Okanite se toga – svako u svom, pa onda neko veće zajedničko odlučivanje, a do tada rješavajmo svoje, kako to Tuzla radi, i komunikacija sa drugima.

  2. Ovo je jako dobar pocetak . Mislim da ce biti najtezi dio kad se bude razbijala najjaca karika lanca kriminala , korupcije , a to je Pravosudze , (Tuzilastvo i sudije. ) Ali super korak po korak krece se .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *