Početak rješavanja problema pasa lutalica u Novom Gradu

Od urbanih dijelova Grada Sarajeva na kojem je, prema provedenim analizama oko 11.680 pasa lutalica, najveći broj njih se nalazi na teritoriji Općine Novi Grad.

Trenutni prioritet je rješavanje problema sa psima lutalicama na Dobrinji, Čengić Vili, odnosno u Gradačkoj ulici i na područuju Sokolja u neposrednoj blizini mjesne škole.

Povodom učestalih napada pasa lutalica na građane u Sarajevu, Općina Novi Grad je u petak 23. novembra 2012. godine, održala hitan razgovor sa predstavnicima preduzeća sa kojom je potpisan ugovor o sufinansiranju iznajmljivanja objekata za napuštene i izgubljene životinje u Prači.

Zaključak razgovora je da Civilna zaštita Općine izađe na teren i pokuša izolirati mjesta na kojima su locirani čopori pasa lutalica. Zatim, da se Općina preko Kantonalnog komunalnlog preduzeća uključi u rješavanje problema sa kontejnerima za smeće iz kojih se psi lutalice hrane. I na koncu, da do marta mjeseca 2013. godine u azil bude zbrinuto 100 pasa lutalica sa područja Općine Novi Grad.

Na hitan način će biti zbrinuto 25 pasa lutalica koji predstavljaju posebnu opasnost za građane Novog Grada, pa je dogovoreno da već u subotu na lice mjesta u Sokolju izađu ekipe Civilne zaštite Općine kako bi već tokom iduće sedmice konačno riješili najopasnije slučajeve na Dobrinji i Čengić Vili. Na Dobrinji su dva psa sterilizirana, od kojih je jedna ženka koja je prije dva dana napala dječaka u ovom naselju.

Tokom razgovor je istaknut i prijedlog da se psi lutalice sa teritorija Novog Grada obilježe, kako bi se moglo pratiti njihovo kretanje, kao i to da bi se trebale provoditi kontrole stvarno sterilisanih pasa, u odnosu na broj pasa za koje je uplaćena sterilizacija.

Uz niz pokrenutih mjera kao i svakodnevno praćenje situacije na terenu, preko Saveza općina i gradova u bh entitetu Federacija BiH će biti pokrenuta inicijativa za izmjenu Zakona kojim je regulisana ova oblast, a zbog kojeg već godinama ispaštaju građani.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *