Raste popularnost Bjelašnice, Igmana i eko-turizma

Posjećenost Bjelašnice i Igmana tokom ovogodišnje ljetne sezone je veća u poređenju s nekoliko prethodnih godina.

Paraglajder na Igmanu
Paraglajder na Igmanu
Veliki broj građana spas i bijeg od uzavrelog asfalta traži na igmanskom Velikom ili Malom polju, gdje su temperature ugodnije, a zrak daleko čistiji od gradskog. Ovo područje je jedno od najbogatijih ozonom u Evropi i predstavlja pravu vazdušnu banju.

Gostima su na raspolaganju uređene šetnice/staze za bicikliste i rolere na Velikom polju, teniski tereni u Babinom dolu, a stadion Babin do/Bjelašnica je sve aktuelniji za treninge i pripreme nogometnih klubova.

Osim građana Sarajeva i okoline, planine Bjelašnici u Igman posjećuju i strani turisti koji žele upoznati i olimpijske planine. Bjelašnica i Igman su ponovo prepoznati kao mjesta gdje se može uživati u potpuno prirodnom ambijentu.

Umoljani
Umoljani
Prednost naših planina, ako se izuzmu bogatstva ozonom i prirodne ljepote, svakako jeste i ta što se iz centra grada do bilo koje od ove dvije planine može stići za manje od 45 minuta, što je rijetkost u svijetu.

Postoji i mogućnost izleta autentičnim bh. selima – Šabići, Umoljani, Lukomir, uz neizostavnu tradicionalnu kuhinju. Jedna od najatraktivnijih lokacija je kanjon rijeke Rakitnice, jedan od najljepših ali i najneistraženijih kanjona u Evropi.

Sve je veći broj turista koji se odlučuju za eko i seoski turizam, te su ovog ljeta bili brojni turisti iz Austrije, Italije, SAD.

Bjelašnica će 23. augusta 2012. godine biti domaćin i Svjetskog prvenstva u paraglajdingu kada se očekuje velika posjećenosti ljubitelja ovog sporta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *