Nermin Čengić: Sarajeva će biti

S kraja na kraj, uzduž i poprijeko, uzbrdo, nizbrdo, istočno, zapadno, na sjever i na jug, okolo-kole pa na mala vrata.

Sarajevo: tri različite bogomolje na sto metara

Ovdje je umjereno do skroz oblačno, hvala na pitanju. Pomalo se probija sunce, ali oblaci nemilosrdno nadjačavaju i prijete da preuzmu nadmoć nad gradom sa ‘tri različite bogomolje na sto metara’. Hm, možda će i kiša danas posjetiti ‘Evropski Jerusalem’, kao što se spusti kako bi utulila ugarke nakon prijateljske, doduše neugodne, posjete Eugena Savojskog. Ali drži se još uvijek ‘Gazi Husrev-begova zadužbina’. Ne da se posljednja destinacija austrougarskog prijestolonasljednika.

Baš je jako ovo Valterovo. Preživljava grad olimpijskog duha. Duh, istina, već koju deceniju hibernira ali građevine stoje, malo porušene i neupotrebljive, no ima finih reklamnih panoa što zaklanjaju ruševine iznikle tokom famozne Opsade koja je, uskoro će se ustanoviti, potpuno izmišljena.

Sarajevo: ima finih tornjeva i glomaznih tržnih centara

Ali ima finih tornjeva i glomaznih tržnih centara što se grandiozno nadvijaju nad urušene kvartove raznovrsnih arhitektura. Ovdje bi se reklo – ma, nema šta nema. ‘Ispod’ glasa bi se dodalo – osim ljudi. Ljudi su se povukli u dijasporu. Oni koji su ostali polako se pretvaraju u endemske historijske primjerke za pokaz.

Ali, biće Sarajeva dok god je interneta. Dok god se stiska ijedan lajk sa branika nostalgične neustrašivosti. Sarajeva će biti – s kraja na kraj, uzduž i poprijeko, uzbrdo, nizbrdo, istočno, zapadno, na sjever i na jug, okolo kole pa na mala vrata. Dok mu i ime ne ‘poprave’.

Živjeli!

piše: Nermin Čengić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Nermin Čengić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *