Sarajevo dobilo Centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom

Misija s visoko humanim ciljevima usmjerena na promovisanje ljudskih prava i zastupanje osoba sa intelektualnim teškoćama i njihovo socijalno uključivanje u lokalnu zajednicu

Sa otvaranja Centra za osnaživanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom
(Sarajevo, 1. april 2014)

U utorak, 1. aprila 2014. godine, u Ulici Sutjeska na broju 18, zvanično je otvoren Centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Centar je mjesto u kojem osobe sa invaliditetom neće tek biti smještene u neki prostor, već će dobijati podršku i edukaciju, a biće im pružena znanja kako bi iskoristili svoje potencijale i ostvarivali prava koja im pripadaju.

Dosadašnja praksa je pokazala da se osobe s invaliditetom mahom, nakon završenog formalnog obrazovanja, smještaju u institucije. Lokalna zajednica nije imala drugi oblik podrške osobama sa invaliditetom, dok je otvaranjem Centra za osnaživanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom izvjesna mogućnost promijene takvog pristupa pa će osobe sa invaliditetom i osobe sa intelektualnim teškoćama moći ostati u lokalnoj zajednici i biti puni i ravnopravni članovi društvene zajednice.

Osobe s invaliditetom i njihove porodice moraju jednako učestvovati u svim aspektima života, imaju izbor, mogućnost i poštovanje.

Otvaranje centra je, uz finansijsku podršku USAID misije u Bosni i Hercegovini, pokrenuo Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH – SUMERO, u okviru projekta ‘Osnaživanje i rehabilitacija osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini’, čiji je cilj ovog projekta je poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom u Bosni i Hecregovini.

Osim u Sarajevu, slični centri, koji će služiti integraciji osoba sa invaliditetom u lokalnu zajednicu, prethodno su otvoreni u Bugojnu i Odžaku (27. marta 2014. godine) te u općini Prozor-Rama (28. marta 2014. godine).

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *