Sarajevo Film Festival po dvadeset drugi put

‘Kada se svježe štampani posteri i programi Sarajevo Film Festivala počnu pojavljivati na gradskim ulicama, uzbuđenje i radoznalost naših sugrađana nam donose novu energiju i motivišu nas da sa dodatnim elanom obavljamo završne radove pred veliki događaj.’, kaže Mirsad Purivatra, direktor najvećeg sarajevskog festivala, uoči početka njegovog 22. izdanja.

Latinska ćuprija uoči 22. Sarajevo Film Festivala

Reputacija koju je Sarajevo Film Festival priskrbio u posljednjih više od dvije decenije, kako u zemlji, tako u regiji i svijetu, osim nesumnjivog ponosa jeste i obaveza za ekipu okupljenu oko ove priredbe da svako novo izdanje zadrži dostignute standarde. Veliku pomoć u toj akciji pružaju Sarajlije i njihovi gosti, koji su već tradicionalno zainteresovani za posjetu kinima i ostalim brojnim festivalskim aktivnostima.

‘Tokom godina smo ulogu drugog doma za mlade, perspektivne filmske autore iz regije prihvatili kao ključnu i najljepšu karakternu crtu našeg Festivala.’, tvrdi Purivatra, dodajući kako je SFF je postao istinsko mjesto okupljanja i regionalnih filmskih autora na kojem se povezuju sa ostatkom svijeta i započinju međunarodnu karijeru.

Sarajevo uoči 22. Sarajevo Film Festivala

Ovogodišnji takmičarski program Sarajevo Film Festivala će predstaviti, uglavnom, prve i druge filmove njihovih autora, s ukupno devet svjetskih premijera. Programom ‘Posvećeno…’ će biti nastavljena ustaljena praksa odavanja priznanja renomiranim filmskim autorima čiji jedinstveni i hrabri autorski izraz može biti neiscrpan izvor inspiracije, znanja i ohrabrenja umjetnicima mlađe generacije. Treba napomenuti da će Sarajevo Film Festival u svom 22. izdanju ugostiti mladog, ali već veoma značajnog meksičkog reditelja Amata Escalantea, koji će festivalskoj publici predstaviti svoj jedinstveni stvaralački opus.

‘Ponosni smo na kontinuirani razvoj našeg CineLink projekta, koji će u ovogodišnje, četrnaestom izdanju, predstaviti dvije platforme za podršku filmskim stvaraocima.’, kaže direktor Purivatra, pojašnjavajući da je CineLink Drama projekt je osmišljen kao odgovor na rastući evropski i svjetski trend proizvodnje televizijskih sadržaja nastalih ukrštanjem vrhunske filmske produkcije i visokokvalitetnih televizijskih serijala. Druga nova platforma koju pominje Purivatra odnosi se na Market istinitih priča (True Stories Market), a zamišljena je kao otvoreni izvor moderiranih priča, svjedočanstava i vizuelnih sadržaja dorektno vezanih za nedavnu historiju bivše Jugoslavije.

Robert De Niro na sarajevskom aerodromu (Sarajevo, 12. august 2016)

Najveća ovogodišnja senzacija je svakako dolazak jednog od ponajboljih glumaca naše civilizacije Roberta De Nira u Sarajevo, pa će publika 22. Sarajevo Film Festivala na samom početku ove devetodnevne manifestacije imati priliku pozdraviti slavnog glumca, kojem će u Ljetnom kinu (Metalac), pred tri hiljade gledalaca, biti uručeno prvo Počasno Srce Sarajeva za životno djelo. Nakon toga će biti održana projekcija kultnog ostvarenja Martina Scorsesea, filma ‘Taksist’, koji je u čast četrdesete godišnjice prikazivanja upravo restauriran.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *