Sarajevo morate posjetiti ovog ljeta

Glavni grad BiH našao se na listi od deset evropskih gradova koje turisti moraju posjetiti ovog ljeta.

Na Baščaršiji, starom dijelu grada iz turskog perioda, nalazi se Sebilj

Jedan od vodećih turističkih portala ‘Virtual Tourist’ napravio je listu, zasnovanu na kombinaciji cijena i ljepote turistima ne toliko poznatih gradova. Evo kako ‘Virtual Tourist’ objašnajva neophodnost posjete glavnom grada Bosne i Hercegovine.

Dok su mnogi upoznati sa dešavanjima iz 1990-ih godina, malo ko je upoznat sa kulturom, historijom i uspješnom obnovom ovog grada. Sarajevo se našlo pod velikim utjecajem Rimskog, Otomanskog i Austrougarskog carstva, što se i danas može vidjeti na svakom koraku. Na Baščaršiji, starom dijelu grada iz turskog perioda, nalazi se Sebilj. Među brojnim turističkim znamenitostima su Katedrala, zgrada Akademije likovnih umjetnosti i Latinski most preko Miljacke, gdje je ubijen prestolonasljednik Franz Ferdinand, što je bio okidač za početak Prvog svjetskog rata.

Osim Sarajeva, na ovoj listi se nalaze ukrajinski Lviv, njemački Hamburg, portugalski Porto, hrvatski Zagreb, malteška Valletta, mađarska Budimpešta, latvijska Riga i španska Valencia. Što se tiče poretka najpopularnijih turističkih gradova na Starom kontinentu, Sarajevo je ispred Dubrovnika, Granade i Manchestera. Uvjerljivo najpopularniji je Pariz, a nakon glavnog grada Francuske slijede London, Amsterdam, Rim, Barcelona, Venecija, Beč…

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *