U julu i augustu neće raditi 11 vrtića

U vrtićima Javne ustanove ‘Djeca Sarajeva’ se tokom jula i augusta primjenjuje ljetni režim rada u okviru kojeg su programski sadržaji i uslovi rada prilagođeni uzrastu i individualnim potrebama djece, broju djece u grupi te sredini u kojoj se vrtić nalazi.

Odgoj, obrazovanje, smještaj i briga o djeci
Odgoj, obrazovanje, smještaj i briga o djeci
Većina vrtića u okviru ove ustanove nema rashladne uređaje, a prostorije se provjetravaju u odgovarajuće vrijeme.

Nastoji se da djeca, ovisno od vremenskih i drugih uslova, što više borave na otvorenom gdje imaju na raspolaganju potrebne rekvizite za igru, a osoblju je sugerisano da djeca piju što više vode tokom ljeta.

Centralna kuhinja snabdijeva redovnim obrocima sve vrtiće, a nastoji se da na jelovniku bude veća količina sezonskog voća i voćnog jogurta.

Javna ustanova ‘Djeca Sarajeva’ bavi se odgojem, obrazovanjem, smještajem i brigom o djeci uzrasta od šest mjeseci života do polaska u školu i na specifičan način doprinosi ostvarivanju jedinstvenog cilja odgoja i obrazovanja tj. svestranog razvoja ličnosti, njenog osposobljavanja za kreativan odnos prema stvarnosti i slobodno ispoljavanje individualnosti.

Osposobljavanje za kreativan odnos prema stvarnosti
Osposobljavanje za kreativan odnos prema stvarnosti
Tokom ljeta se bilježi znatno smanjenje broja djece jer roditelji koriste ljetni odmor ili su djeca ispisana zbog toga što polaze u školu, zbog čega je tokom jula i augusta zatvoren jedan broj vrtića. U tom periodu na raspolaganju su dežurni vrtići, a u te svrhe koristi se teritorijalno najbliži vrtić koji ima raspoložive kapacitete.

U Javnoj ustanovi ‘Djeca Sarajeva’ je 28 vrtića, od kojih je tokom ljeta 11 vrtića na ‘kolektivnom godišnjem odmoru’.

Osoblje u vrtićima djeci pruža maksimum koliko to trenutne, posebno finansijske mogućnosti dozvoljavaju.

Pano iz Dječijeg grada Mojmilo
Pano iz Dječijeg grada Mojmilo
U svrhu racionalizacije troškova i dostupnih kadrovskih kapaciteta formiraju se mješovite grupe do nekoliko odgojnih grupa, uz nastojanja da to budu grupe prilagođene pedagoškim standardima i normativima (u prosjeku od 20-25 djece), pa su sadržaji i uslovi rada prilagođeni uzrastu i individualnim potrebama djece, broju djece u grupi te sredini u kojoj se vrtić nalazi.

Vrtići rade od 6:30h do 17:00h. Trenutno vrtić ‘Dječiji grad’ na Mojmilu ima i drugu smjenu od 13 do 22 sata.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *