U julu i augustu neće raditi 11 vrtića

Nastoji se da djeca što više borave na otvorenom gdje imaju na raspolaganju potrebne rekvizite za igru

Odgoj, obrazovanje, smještaj i briga o djeci

U vrtićima Javne ustanove ‘Djeca Sarajeva’ se tokom jula i augusta primjenjuje ljetni režim rada u okviru kojeg su programski sadržaji i uslovi rada prilagođeni uzrastu i individualnim potrebama djece, broju djece u grupi te sredini u kojoj se vrtić nalazi. Većina vrtića u okviru ove ustanove nema rashladne uređaje, a prostorije se provjetravaju u odgovarajuće vrijeme. Nastoji se da djeca, ovisno od vremenskih i drugih uslova, što više borave na otvorenom gdje imaju na raspolaganju potrebne rekvizite za igru, a osoblju je sugerisano da djeca piju što više vode tokom ljeta. Centralna kuhinja snabdijeva redovnim obrocima sve vrtiće, a nastoji se da na jelovniku bude veća količina sezonskog voća i voćnog jogurta.

Javna ustanova ‘Djeca Sarajeva’ bavi se odgojem, obrazovanjem, smještajem i brigom o djeci uzrasta od šest mjeseci života do polaska u školu i na specifičan način doprinosi ostvarivanju jedinstvenog cilja odgoja i obrazovanja tj. svestranog razvoja ličnosti, njenog osposobljavanja za kreativan odnos prema stvarnosti i slobodno ispoljavanje individualnosti.

Tokom ljeta se bilježi znatno smanjenje broja djece jer roditelji koriste ljetni odmor ili su djeca ispisana zbog toga što polaze u školu, zbog čega je tokom jula i augusta zatvoren jedan broj vrtića. U tom periodu na raspolaganju su dežurni vrtići, a u te svrhe koristi se teritorijalno najbliži vrtić koji ima raspoložive kapacitete.

Osposobljavanje za kreativan odnos prema stvarnosti

U Javnoj ustanovi ‘Djeca Sarajeva’ je 28 vrtića, od kojih je tokom ljeta 11 vrtića na ‘kolektivnom godišnjem odmoru’.

Osoblje u vrtićima djeci pruža maksimum koliko to trenutne, posebno finansijske mogućnosti dozvoljavaju.

U svrhu racionalizacije troškova i dostupnih kadrovskih kapaciteta formiraju se mješovite grupe do nekoliko odgojnih grupa, uz nastojanja da to budu grupe prilagođene pedagoškim standardima i normativima (u prosjeku od 20-25 djece), pa su sadržaji i uslovi rada prilagođeni uzrastu i individualnim potrebama djece, broju djece u grupi te sredini u kojoj se vrtić nalazi.

Vrtići rade od 6:30h do 17h. Trenutno vrtić ‘Dječiji grad’ na Mojmilu ima i drugu smjenu od 13 do 22 sata.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *