SARTR: Tajna džema od malina

‘Tajna džema od malina’ je predstava rađena po knjizi kratkih priča Karima Zaimovića, sarajevskog novinara i pisca ubijenog u zadnjim danima opsade Sarajeva.

Devedeset i treće me je iz blatnjavog rova vodio na čudesna mjesta

U momentu kada Sarajevo, uz lenjingradsku, postaje žrtvom najduže opsade dvadesetog vijeka, Karim Zaimović svojom fikcijom pokušava Sarajevu dati (odnosno vratiti) poziciju ‘centra svijeta’. I dok svijet žmiri nad svakodnevnim ubijanjem Sarajlija, Karim u sarajevske podzemne tunele smješta praistorijsku tvornicu magičnog džema od malina, džinovske pacove u koje je presađen DNK Hitlera i Göringa, svjetska slikarska remek djela, kao i formulu misterioznog otkrića Nikole Tesle. Pritom kombinuje historijske datosti sa izmišljenim činjenicama, čime vješto briše granicu između stvarnosti i fikcije.

Čudo u koje je teško povjerovati

‘Devedeset i treće me je iz blatnjavog rova „vodio“ na čudesna mjesta, pričajući mi priče. Bježeći od svega što me je okruživalo a okruživalo me mnogo toga (ništa od toga nije bio moj izbor) vjerovao sam, svjestan da u svemu što priča, malo toga može biti istina. Istovremeno sam mu zavidio na mogućnosti da stvori čudesni svijet u koji neko na drugom kraju obruča može pobjeći. Bježeći od ljudi među likove, nalazio sam utočište. Dvadeset godina kasnije, dakle dvijehiljadetrinaeste, me je iz svijeta i svega što me okružuje (a malo toga je i danas moj izbor) vratio u devedeset treću. Malo toga i dalje može biti istina. Osim da mu i sad zavidim na čudesnom svijetu koji je ostavio i u kojem još uvijek pronalazim likove koji su mi prisniji od ljudi. Svijet u kojem dvijehiljadetrinaeste tražim utočište u devedeset i trećoj. Čudo u koje je teško povjerovati. Gotovo sa zadovoljstvom točim flaše, šerpe i škafove zbog najavljenog nestanka vode. Nikada se nismo upoznali a čini se da je on znao i zna sve. Čak i nju.’ (Zoka Ćatić)

Čudesni svijet u koji neko na drugom kraju obruča može pobjeći

Sarajevo je ono što povezuje priče u predstavi, kroz nešto što se premetnulo u svojevrstan epski narativ, hronologiju grada kroz neobične priče o neobičnim protagonistima, od čovjeka rođenog sa ‘Šiljinim licem’, preko austrougarskog vampira, do nevidljivog čovjeka Amira Amrića.

Gotovo sa zadovoljstvom točim flaše, šerpe i škafove zbog najavljenog nestanka vode

Uz priču ‘Tajna džema od malina’, koja predstavlja svojevrsnu alternativnu povijest čovječanstva, ostale pripovijetke čine hronološki pregled istorije Sarajeva od austrougarske aneksije, preko prve i druge Jugoslavije, sve do ratne 1994. Pored knjige, dramatizacija obuhvata pojedine Karimove tekstove objavljivane u magazinu ‘Dani’ u periodu 1992-1995, elemente i motive iz njegovih kolumni, kritika, stripova, radio emisija…


Režija: Selma Spahić

Uloge:
Alban Ukaj,
Snežana Alič,
Jasenko Pašić,
Ermin Bravo,
Adi Hrustemović,
Benjamin Bajramović

Repertoar Sarajevskog ratnog teatra »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *