SARTR: Tajna džema od malina

‘Tajna džema od malina’ je predstava rađena po knjizi kratkih priča Karima Zaimovića, sarajevskog novinara i pisca ubijenog u zadnjim danima opsade Sarajeva.

Tajna džema od malina (SARTR)
Tajna džema od malina (SARTR)

U momentu kada Sarajevo, uz lenjingradsku, postaje žrtvom najduže opsade dvadesetog vijeka, Karim Zaimović svojom fikcijom pokušava Sarajevu dati (odnosno vratiti) poziciju ‘centra svijeta’. I dok svijet žmiri nad svakodnevnim ubijanjem Sarajlija, Karim u sarajevske podzemne tunele smješta praistorijsku tvornicu magičnog džema od malina, džinovske pacove u koje je presađen DNK Hitlera i Göringa, svjetska slikarska remek djela, kao i formulu misterioznog otkrića Nikole Tesle. Pritom kombinuje historijske datosti sa izmišljenim činjenicama, čime vješto briše granicu između stvarnosti i fikcije.

Tajna džema od malina (SARTR)
Tajna džema od malina (SARTR)

‘Devedeset i treće me je iz blatnjavog rova „vodio“ na čudesna mjesta, pričajući mi priče. Bježeći od svega što me je okruživalo a okruživalo me mnogo toga (ništa od toga nije bio moj izbor) vjerovao sam, svjestan da u svemu što priča, malo toga može biti istina. Istovremeno sam mu zavidio na mogućnosti da stvori čudesni svijet u koji neko na drugom kraju obruča može pobjeći. Bježeći od ljudi među likove, nalazio sam utočište. Dvadeset godina kasnije, dakle dvijehiljadetrinaeste, me je iz svijeta i svega što me okružuje ( a malo toga je i danas moj izbor) vratio u devedeset treću. Malo toga i dalje može biti istina. Osim da mu i sad zavidim na čudesnom svijetu koji je ostavio i u kojem još uvijek pronalazim likove koji su mi prisniji od ljudi. Svijet u kojem dvijehiljadetrinaeste tražim utočište u devedeset i trećoj. Čudo u koje je teško povjerovati. Gotovo sa zadovoljstvom točim flaše, šerpe i škafove zbog najavljenog nestanka vode. Nikada se nismo upoznali a čini se da je on znao i zna sve. Čak i nju.’ (Zoka Ćatić)

Tajna džema od malina (SARTR)
Tajna džema od malina (SARTR)

Sarajevo je ono što povezuje priče u predstavi, kroz nešto što se premetnulo u svojevrstan epski narativ, hronologiju grada kroz neobične priče o neobičnim protagonistima, od čovjeka rođenog sa ‘Šiljinim licem’, preko austrougarskog vampira, do nevidljivog čovjeka Amira Amrića.

Tajna džema od malina (SARTR)
Tajna džema od malina (SARTR)

Uz priču ‘Tajna džema od malina’, koja predstavlja svojevrsnu alternativnu povijest čovječanstva, ostale pripovijetke čine hronološki pregled istorije Sarajeva od austrougarske aneksije, preko prve i druge Jugoslavije, sve do ratne 1994. Pored knjige, dramatizacija obuhvata pojedine Karimove tekstove objavljivane u magazinu ‘Dani’ u periodu 1992-1995, elemente i motive iz njegovih kolumni, kritika, stripova, radio emisija…

SARTR: Tajna džema od malina

Režija: Selma Spahić

Uloge:
Alban Ukaj,
Snežana Alič,
Jasenko Pašić,
Ermin Bravo,
Adi Hrustemović,
Benjamin Bajramović

Repertoar Sarajevskog ratnog teatra »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *