Silovanja, pljačke, odvođenja

Zatekao sam Vlahovića kako rovi po stanu, dok je žena prestrašena čučala u ćošku sobe. Otjerao sam ih. Supruga kolege mi je rekla da je silovana i bila je vrlo uplašena.

Veselin Vlahović Batko

Tužilaštvo BiH tereti Veselina Vlahovića zvanog Batko za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačku, nestanke i druga nečovječna djela počinjena 1992. nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da optuženi Veselin Vlahović zvani Batko nije bio vojno angažiran u sarajevskom naselju Grbavica, ali da je, zbog “bezvlašća koje je tada vladalo”, mogao biti povezan jedino sa Interventnim vodom koji je bio stacioniran u zgradi “Digitron Buje”.

Svjedok S-34 je izjavio da početkom aprila 1992. godine na Grbavici nije bilo organiziranih formacija osim Teritorijalne odbrane, u kojoj je on bio angažiran.

Vlahović je rovio po stanu, silovana žena je čućala u ćošku

“U maju se pojavljuju formacijske jedinice, od kojih je jedna bio Interventni vod pod komandom Zorana Vitkovića. Tu jedinicu su popunjavali momci kriminalne prošlosti, i iako Batko nije pripadao nijednoj jedinici, mogao je biti jedino povezan sa ovim vodom, koji je bio smješten u zgradi ‘Digitron Buje’.”, kaže svjedok S-34.

Svjedok kaže da je optuženog upoznao u maju 1992. godine u jednom stanu na Grbavici.

Moj kolega je bio doveden u ‘Digitron Buje’ i zamolio me da odem njegovoj kući jer mu je supruga ostala s dvojicom vojnika. Zatekao sam Vlahovića kako rovi po stanu, dok je žena prestrašena čučala u ćošku sobe. Otjerao sam ih. Supruga kolege mi je rekla da je silovana i bila je vrlo uplašena”, rekao je svjedok S-34.

S njom je dogovorio da ujutro dođe po nju i da je prebaci s Grbavice. Naredno jutro, u stanu je zatekao iste osobe.

“Batko je opet rovio po stanu, a drugi vojnik je ležao u krevetu sa suprugom kolege i zagrlio je.”, prisjetio se svjedok i dodao da ih je ponovo otjerao, a suprugu kolege s Grbavice prebacio na područje Sarajeva pod kontrolom Armije BiH.

Silovala je četvorica

Drugi svjedok Tužilaštva, S-30 je ispričala da su vojnici odveli njenog komšiju Mehmeda Barlecija, dok su njegovu suprugu Muneveru držali zatočenu u stanu i silovali je.

“Kroz prozor sam gledala kako dvojica vojnika odvode Mehmeda ka Trebeviću, dok su druga dvojica odvezli njegov auto”, kazala je svjedokinja, dodavši da o komšiji nikada ništa nije saznala.

U stan u kojem se nalazila Munevera, poslije su došla četiri vojnika i držali je zatočenu i silovali.

“Kasnije mi je Munevera pričala da je među tim vojnicima bio i Batko”, rekla je S-30 i dodala da su komšije spasile Muneveru Barleci.

Suđenje Vlahoviću se nastavlja 30. maja ove godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *