Sjećanje: Mirza Idrizović

Mirza Idrizović je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih filmskih i televizijskih režisera i scenarista.

Mirza Idrizović na snimanju filma MIRIS DUNJA
Mirza Idrizović na snimanju filma MIRIS DUNJA

Rođen je 1939. godine u Sarajevu. Studirao je arhitekturu u Ljubljani, a studij je završio u Sarajevu. Radio je kao scenograf na nekoliko igranih filmova i bio asistent nekolicini poznatih domaćih i stranih reditelja poput Tome Janjića, Veljka Bulajića, Aleksandra Astrika, Orsona Velsa… Bavio se filmskom publicistikom i radio kao urednik dokumentarnih i igranih programa na nekadašnjoj Televiziji Sarajevo.

Prvi igrani film Mirze Idrizovića nosi naziv ‘Ram za sliku moje drage’ (1968), a rađen je na temu – djetinstvo i odrastanje, uz humornu poetsku formu i reference na tadašnji Novi talas. Filmovi Mirze Idrizovića su spoj humora, nostalgije, nadrealističkog prosedea, i blage tuge. Ovo su osnovne karkteristike i njegovih sljedećih igranih filmova ‘Život je masovna pojava’ (1970), te ‘Pjegava djevojka’ (1973).

https://www.youtube.com/watch?v=xW6P-3lVCNY

Novu fazu u svom opusu Idrizović počinje filmom ‘Miris dunja’ (1982). S ratnom melodramom, koja se bavi međunacionalnim odnosima tokom okupacije Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, Mirza Idrizović je osvojio Zlatnu arenu za scenario na Pulskom festivalu, postavši jugoslovnski predstavnik za nagradu Oskar. Film ‘Azra’ (1988) je drugi film iz Idrizovićeve ‘ratne’ faze, koji govori o kraju rata u Sarajevu i položaju žene u tom vremenu.

Za vrijeme priprema za igrani film ‘Bosanski rulet’, 1992. godine počinje opsada Sarajeva, tokom koje režira nekoliko kratkih dokumentarnih filmova različite tematike. Ratni rad udruženih autora je nagrađen Feliksom, Evropske filmske akademije. Na desetini svjetski festivala je prikazan i film ‘MGM Sarajevo’, gdje je Mirza Idrizović jedan od trojice reditelja.

Mirza Idirzović je autor velikog broja kratkih filmova od kojih su najpoznatiji i najnagrađivaniji ‘Pismo’, ‘Kasabe’, ‘La paloma’. Na televiziji će ostati zapamćen kao autor kultne putopisne televizijske serije ‘Hodoljublja’ Zuke Džumhura.

Umro je 22. decembra 1997. godine, u Sarajevu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *