Ugrožen jedan od najljepših vodopada u BiH

“Slap Koćuša”, udruženje za poticanje i razvoj ruralnog područja mjesta Veljaci javlja kako su određeni pojedinci uz odobrenje odjeljenja za urbanizam, zajedno sa lokalnim vlastima planiraju izgraditi mini-hidrocentralu na lokaciji prelijepog vodopada Koćuša.

vodopad Koćuša, Ljubuški, BiH

U planu devastacije vodopada je i pomjeranje pritoke Studena te kontrola vodostaja. Svi poznavatelji ovog kraja znaju kako je vodostaj na Koćuši bio stalan, te bi se njegovom kontrolom uništila prirodna ravnoteža uzvodno, ali i nizvodno od vodopada, te sam vodopad.

Pored kršenja vlastitih zakona o izgradnji uz obale rijeka već su iskopane rupe dubine desetak metara kojim se pravi dovoljan pad za hidro-centralu. Ovim se krenulo u uništavanje do sada očuvane prirode, a sve zbog nekoliko kilovata električne energije.

udruženje “Slap Koćuša” pozvia sve ljubitelje prirode, ljude zdravog razuma i one koji ne žele betonizaciju naših vodopada da se jave na anketu koja se nalazi na stranici kocusa.info, te napišu svoj komentar o ovom ekocidu.

vodopad Koćuša, Ljubuški, BiHVodopad Koćuša koji se nalazi u selu Veljaci, općina Ljubuški jedan je od prirodnih bisera ovoga kraja.

Pored vodopada od 12 m visine i širine 30 m na tom mjestu se nalazi više starih mlinica i stupa za valjanje sukna od kojih su neki još u funkciji. Prirodno bogatstvo ovog kraja čine i sedimentne stijene koje se talože milionima godina takozvana ”sedra” odnosno krečnjački talog koji se vjekovima koristio za izradu nastambi u Hercegovini.

Stanovnici ljubuškog kraja uveliko koriste i obližnje kupalište koje nije toliko popularno kao Kravice, ali po mnogima je mnogo ljepše.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *