Alipašino polje 1981. godine

Pogledajte kako je izgledalo sarajevsko naselje Alipašino polje u ljeto 1981. godine.

Alipašino polje, 1981. godine

Alipašino polje je naselje, koje se nalazi u sarajevskoj općini Novi Grad i sastoji se od tri kvarta Faza A, Faza B i Faza C, koje obuhvaćaju šest mjesnih zajednica. Stambeno naselje je izgrađeno u periodu od 1974. do 1979. godine. Alipašino Polje obuhvaća površinu od 1.003.063,59 m2, na kojem danas živi oko 27.000 stanovnika.

Igrani film ‘Dvije polovine srce’ Vefika Hadžismajlovića, sniman je velikim dijelom na sarajevskom naselje Alipašinom polju 1981. godine. Radnja se vrti oko bezbrižnog i veselog dječaka Maka, koji slučajno saznaje da se njegov otac viđa sa drugom ženom, što ubrzo spoznaje i njegova majka. U kući počinju svađe i porodica se počinje raspadati. Makov svijet se ruši i prekida se njegovo bezbrižno djetinjstvo.

Pogledajte film, a usput i zraknite kako je izgledalo Alipašino polje u ljeto 1981. godine.

Bosanskohercegovački putopisac Nisvet Džanko je o Alipašinom polju rekao: ‘Niti je grad, niti je predgrađe’. (Pročitajte cijeli tekst Nisveta Džanke – Polje visokog rizika)

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Jedan odgovor na “Alipašino polje 1981. godine”

  1. Nisam puno bio u Sarajevu tokom mog djetinjstva 80-ih, ali kad pogledam ove snimke neka me sjeta uhvati. Najviše sam u Sarajevu bio 90-ih, tačnije 1990 i 1996,.tj sa 10 i 16 godina…
    1990 sa rahmetli maminim rođakom na utakmici Željezničar- CZ (3-0), te Sarajevo -Vojvodina (2-2)…
    1996, rođaka više nije bilo, ali ni onoga prijeratnog Sarajeva…
    Uvijek se pitam kako je bilo živjeti omladini u Sarajevu 80-ih pa me Alipašino Polje nešto dojmi…ne znam zašto jer nikad nisam bio tamo…
    Živjela BiH i Sarajevo!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *