Zvono: Razgovor o Amarcordu sa Namikom Kabilom

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti ZVONO, u utorak, 2. februara 2016. godine u 21 sat, organizuje RAZGOVOR O AMARCORDU, sa bosanskohercegovačkim piscem, rediteljem i scenaristom Namikom Kabilom.

Namik Kabil

AMARCORD je roman o autorovom emigrantskom iskustvu u Sjedinjenim Američkim Državama, potom i o godinama koje su prethodile odlasku, životu i odrastanju na rijeci, u specifičnom Trebinju čiju toplinu nije mogao pronaći ispod kalifornijskog sunca; o izmještenosti i hrabrosti da se krene u ponovno proživljavanje godina koje su bitno determinisale njegovo autorsko i ljudsko biće. Ova knjiga čitatelje vodi na neobično putovanje od Trebišnjice na kojoj je pripovjedač kao dječak posvećenošću vjernika lovio ribu, pa sve do nekih udaljenih američkih plaža na kojima ponekad ništa nije ličilo na smisao.

Upoznaćemo ga i kao predanog gledatelja filmskih ostvarenja različitih žanrova u trebinjskoj kino-sali u dječačkom dobu i kao odraslog čovjeka smještenog u 12 kvadratnih metara, koji se posvećuje učenju o filmu i pisanju scenarija, bez obzira na svakodnevicu koja ne nudi previše nade da će išta od toga jednog dana biti moguće. A jeste, i nevažno da li u Americi ili ovdje. Važna je odluka i upornost. Zato je AMARCORD i roman o snazi volje, mogućnostima koje posjedujemo i otkrivamo onda kada smo spremni da radimo, a ne da pronalazimo izgovore.

namik kabil amarcord

Intenzitet proživljenog života uz autorov talenat, važni su za AMARCORD. Piše o tome i Miljenko Jergović, svrstavajući Namika Kabila među rijetke sretnike koji su imali dara da u književni tekst pretvore ono što je dio proživljenog: ‘Teško je zamisliti roman kojem bi pristajalo da ponese veliki Fellinijev naslov. A roman Namika Kabila mogao se zvati jedino tako: Amarcord. Netko će reći da je to Amarcord s ironičnim odmakom, ali ovaj čitatelj misli da nije. Kao i onaj prvi, i ovaj je Amarcord snažna i sveprožimajuća apologija sjećanja. U Kabilovom slučaju: sjećanja na egzil i na ono što je bilo prije. Nisam u mome jeziku pročitao ljepšu izbjegličku knjigu. Njena ljepota je u jednostavnosti, kakvu u Namika Kabila poznajemo i odranije, iz scenarija za Žaličin film KOD AMIDŽE IDRIZA. On savršeno vlada detaljem, riječima koje je napisao, ali i onima koje je prešutio, čime stvara takvu čaroliju priče da će se istoj rečenici jedan smijati, dok će drugi plakati. I obojica će biti u pravu.’

Roman AMARCORD, Namika Kabila je objavljen u oktobru 2015. godine, a svoje prvo predstavljanje je imao na pulskom festivalu knjiga i autora ‘Sa(n)jam knjige u Istri’.

Namik Kabil rođen je u Tuzli 1968. godine, odrastao u Trebinju. Studirao je film u SAD-u (Santa Monica College, Los Angeles City College, UCLA extention, pozorišna trupa Grace Players). Napisao je nekoliko nagrađivanih scenarija, između ostalog za igrani filma KOD AMIDŽE IDRIZA, redatelja Pjera Žalice. Kabilov igrani film, ČUVARI NOĆI, scenarij i režija, imao je 2008. godine svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu. Njegov dokumentarni film INFORMATIVNI RAZGOVORI dobitnik je nagrade “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine, a nakon toga i drugih međunarodnih nagrada. Kabil je autor romana SAM, te nekoliko drama. Trenutno u Sarajevu radi kao pisac, scenarist, filmski redatelj i televizijski urednik.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Miljenko Jergović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *