Karadžiću dodijeljen advokat, suđenje u martu

masovni RadovanSudsko vijeće Haškog tribunala dodijelilo je Radovanu Karadžiću advokata i naloženo mu je da mora prisutvovati suđenju. Taj advokat je dobio rok do marta da pripremi odbranu.

Obrazlažući odluku o nametanju branioca po službenoj dužnosti u interesu pravde, Sudsko vijeće utvrdilo je da je optuženi Karadžić u značajnoj mjeri i ustrajno opstruirao ekspeditivno vođenje sudskog postupka odbijanjem da mu prisustvuje do trenutka kada bi sam procijenio da je spreman. Ponašanje optuženog zapravo je dovelo do zastoja u suđenju što je očigledno bio njegov cilj, stoji u obrazloženju odluke.

Jasno je pokazao da želi, umjesto Sudskog vijeća, kontrolirati kada će se suđenje nastaviti. Sudsko vijeće ocijenilo je da se radi očiglednim primjerima namjernog opstruktivnog ponašanja bez obzira na njegovu raniju kooperativnost u pripremi suđenja, dodaje se u obrazloženju odluke.

Sudsko vijeće uvažilo je da je novom braniocu po službenoj dužnosti potrebno određeno vrijeme za upoznavanje s predmetom i procijenilo da bi nekoliko mjeseci zadovoljilo te potrebe. Suci su pozvali optuženog da sarađuje s braniocem koji će biti imenovan.

Prema odluci suda, suđenje će se nastaviti 1. marta uvodnim riječima odbrane optuženog Karadžića. Sudsko vijeće je na kraju odluke upozorilo Karadžića da će se, ako ustraje na nedolascima na suđenje ili na drugi način bude ometao ekspeditivnost postupka, time odreći prava da se sam zastupa i neće više ostvarivati pravo na pomoć tima koji mu je dosad pomagao.

ftv

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *