Nermin Čengić: Sarajevci, mi smo uz vas!

Ima ovdje mnogo razloga zbog kojih u današnje vrijeme pored fizičkog doživljavamo i duhovno nasilje. Ali da ne otežavam ionako otežalim ‘sugrađanima’. Ustvari su me zamolili da kažem koje radio stanice rado slušam…

SARAJEVO U APRILU 2013, foto: Mina Coric
SARAJEVO U APRILU 2013
foto: Mina Coric

piše: Nermin Čengić

Svako ima svoj zid ili ogradu da kači išarane čaršafe.
Poruka građana Sarajeva radnicima GRAS-a u štrajku (Sarajevo, april 2013, Centar za ŠiT)
Iskoristim svaku priliku da se ‘zatrujem’ muzikom. Često slušam radio kako bi me odabir radijskog dj-a izvadio iz stanja nevjerice. Vidio sam to od glasača. Svi vole sebi u uho (često i na zvučnik) staviti omiljenu muziku. Lakše i ljepše je posmatrati svijet oko sebe kad se utaži žeđ za muzičkom podlogom očevida. Nije važno je li muzika dobrovoljno krkanska (niko se ne buni, zar ne?) u vozilima nedavno do kraja ‘proslavljenog’ GRAS-a, kojom svoje kupce uporno muče vozači te prestižne državne firme. Koliko cijene svoje klijente pokazuje više nego sumnjiv muzički ukus i dvotaktna jednoličnost repertoara koji nude na relacijama javnog prevoza u Sarajevu. I šire. Na koncu, svoje poštovanje prema svojim mušterijama su pokazali odbijajući da svoje sugrađane prevoze na radna mjesta gdje sugrađani rade isto što i oni. Samo iz potaje. Pa valjda se u GRAS-u još uvijek misli da je ojhača neophodna kako bi smo se ohrabrili da postanemo bolji.

‘Kažu da ima pravo puno toga u bosanskohercegovačkom društvu.’
(Milan Pavlović)

Ali nisu to najteži ‘zločinci’ ljudskome oku i uhu u najljepšem glavnom gradu na svijetu. Ima ovdje mnogo razloga zbog kojih u današnje vrijeme pored fizičkog doživljavamo i duhovno nasilje. Ali da ne otežavam ionako otežalim ‘sugrađanima’. Ustvari su me zamolili da kažem koje radio stanice rado slušam, pa sam napravio malo veći uvod.

Na more preko Evropske unije

S obzirom na obzir...

Kad bi Radio Sarajevo svaki dan svirao trenutni “Vikend s Bob Marleyem”, možda bih ga slušao redovnije. Inače su pretjerano sladunjavo eklektični pa ne daju čovjeku da se unese u tematiku. Sve nešto mijenjaju, dodaju. Slabo šta oduzimaju, osim vremena. Nadam se da će se VesniniElvis i Dino popravit’ do ulaska u Evropsku uniju.

Zoka Ćatić - Himna BiH
Često budem kod Zoke Ćatića na kafi, od pola jedanaest do podne. Radnim danom na 95,2 MHz. Fino je čuti starog druga kako se i danas bori protiv vjetrenjača moleći za posao u trafici s pogledom na more. Priznajem da često zna biti i dobre ujednačene muzike na eFM radiju. A ima i onaj metuzalem Bogi, koji nas vodi u snove svoje mladosti… Pod uslovom da signal radi, jer sam tokom prijateljske posjete još prijateljskijoj Švedskoj imao problema uhvatiti ih preko interneta. Valjda će se to popravit’ pa će poput konkurentskog Kalmana pokrivati dokle ti pamet dobaci.

Ima još svjetluckavih primjera sadašnjosti koja se bori da to i postane, ali većina mi i dalje liči na ove iskopirane tzv. ‘informativne’ ili one koji to žele postati ne bi li ultimativno nadmašili CNN ili Al Jazeeru.

Realni nadrealizam

Nataša Bekvalac: Umesto da me udariš, ti opet lažno oprostiš. I da sto puta prevarim te ja, od tebe uvek biću čistija.
Nataša Bekvalac: Umesto da me udariš, ti opet lažno oprostiš. I da sto puta prevarim te ja, od tebe uvek biću čistija.
U pauzama informacija se gledaju televizijske predstave Harisa Pašovića. Upravo je ovaj sarajevski reditelj, poznat i po režiji ‘crvenih stolica’, okončao snimanje/režiju talent šoua ‘Zvijezda možeš biti ti’ u Zetri. Utisci su različiti, od bliske raje kojoj je ‘veličanstveno’, preko fine raje kojoj je ‘ok’, do realne raje koji su vidjeli previše propusta da bi se viđeno moglo smatrati ‘veličanstvenim’. Iako zaista ne gledam komercijalnu televiziju ovo sam maksuz pogledao očekujući neki nadrealistički šou. I obistinilo mi se. Vidio sam nadrealnu pozorišnu predstavu koja želi da liči na Eurosong sa Jelenom Rozgom i Selmom Bajrami u glavnim ulogama. Bila je i ona ‘Beklavac’, tačnije Nataša Bekvalac. Valjda radi rasne zastupljenosti jer ovo je Bosna!

Stanovništvu je i dalje svejedno. Ponosni ‘Sarajevci’! Dok u ‘region’ dolaze svjetske zvijezde vaše i naše mladosti vi se i dalje patite s vodom i prevozom. I ja bi The Pogues, al’ nema. Pozdrav dijaspori!

Depeche Mode - John the Revelator

‘Sarajevci’ je nadrealistički izraz za ‘pokondirene Sarajlije’. Prvi put je javno korišten u rečenici ‘Sarajevci, mi smo uz vas!’, u nadrealističkom radio-programu emitovanom 1992. godine na državnom radiju.

Sarajevo, 13. april 2013

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Nermin Čengić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *