Nermin Čengić: Zlo i naopako

Sasvim bi lijepo bilo da se čovjeku dopusti iskoristiti još jedan od silnih datuma podsjećanja da možemo biti bolji ljudi, a danas je to briga o okolišu, zdravlju i potrebi da očuvamo život na planeti Zemlja. Međutim, kome i zašto o tome pisati iz vukojebine u kojoj novorođeni državljani već mjesecima nemaju matične brojeve?

Bilo je to u jednoj zemlji PAPAKA! (Sarajevo, 5. juni 2013)
Bilo je to u jednoj zemlji PAPAKA! (Sarajevo, 5. juni 2013)

Bilo je to u jednoj zemlji PAPAKA! na brdovitom Balkanu, 2013. godine. Došao je glas da beba, koja još nije svjesna ni gdje je rođena, hitno mora na liječenje u inostranstvo ali je u tome onemogućena zbog nerada najvećih neradnika koje je ovo podneblje vidjelo za svog postojanja. Političari u Bosni i Hercegovini već dvije godine nisu u stanju usaglasiti svoje natrule mozgove i riješiti jedno od najosnovnijih pitanja za normalan život ljudskih bića koja imaju taj peh da se rode baš za njihove okrutne vladavine. Nisu u stanju ništa ako ćemo pravo, ali da ostave bebu koja hitno mora na liječenje na cjedilu, više je od previše, zar ne?

Danas je bila na redu sjedinica, bolje rečeno dato je na milost i nemilost naprđivanju političara da možda da, a vjerovatnije ne, donesu zaključak, odluku ili gluhobilo zakon. Potonjem se ni najveći optimisti nisu nadali. Ne u ovoj zemlji. Shvatajući idiotluk kakav žive, stotinjak građana Sarajeva i gostiju se u srijedu sjatilo oko garažnog izlaza zajedničkih institucija u Bosni i Hercegovini, gdje su s nekoliko automobila blokirali prilaz, prolaz, ulicu, svakako normalno nenormalan protok saobraćaja. Od uha do uha, od lajka do lajka, proširio se glas da od 13 sati ekipa protestuje i ne namjerava stati dok im se ne izađe u susret i spasi jedan i ko zna koliko još života što se nađoše u istoj gabuli kao i Belmina kojoj nezrela stoka politička u Bosni i Hercegovini uskraćuju pravo na postojanje.

U jednom trenutku brojka okupljenih se popela i na dvije stotine, možda i više. U par navrata je ‘gospođa’ izlazila i nudila nekakva infantilna rješenja koja su ‘smislili’ neradnici u skupštinskoj zgradi, da bi na kraju slavodobitno pružila papir na kojem je stajalo kako je donesena privremena odluka o dodjeli matičnih brojeva koja će trajati naredih pola godine. Nekome bi to bilo dovoljno, ali ne i ljudima okupljenim pred ‘parlamentarnom’ garažom, koji su svjesni da već dvije godine nikom nije palo na pamet da se ozbiljno pozabavi ovim problemom, i da je sad, eto, nakon pritiska demonstranata, za samo nekoliko sati donesena privremena odluka. Ustrajni su natjerati neradnike da odu korak dalje i državljanima Bosne i Hercegovine obezbjede matične brojeve bez kojih se bilo kakva prava ne mogu ostvariti. Najavili su da će cijelu noć ostati na ulici.


POZIV NA PROTEST: 5 & 6. JUNI 2013 U SARAJEVU!

Pa, pridružite se, pružite podršku, dajte sebi mogućnost da se bolje osjećate kad vidite da vaš glas ima smisla.

piše: Nermin Čengić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Nermin Čengić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *